piątek, 28 grudnia 2012

TARTA TATIN WG PASCALA


TARTA TATIN  WG PASCALA



co nam potrzeba:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • sól
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody
Masa
  • 6 dużych soczystych jabłek
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 gałki lodów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Jak zrobić??


Ja najpierw obieram jabłka, wycinam gniazda nasienne i kroje w plastry.


Następnie do miski wsypuję mąkę, cukier, szczyptę soli, masło w temp. pokojowej i żółtko. Wszystko ucieram i dodaje 2 łyżki wody, po czym wyciągam ciasto, zawijam w folię i wkładam do lodówki.


Do naczynia żaroodpornego  dajemy masło, cukier i gotujemy. Karmel przybiera różne formy :)


Na gotowy karmel układamy wcześniej pokrojone jabłka i oprószamy cynamonem


Wszystko podduszamy pod przykryciem jeszcze przez 7 minut.


Podczas podduszania wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy


Tak wyglądają podduszone jabłuszka w karmelu MNIAMI


Na jabłuszka układamy spód ciasta - ciasto będzie się piekło do góry nogami :D


Na środku robimy dziurkę, żeby para miała którędy wylatywać :)

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut  termoobieg 190 stopni.


Po upieczeniu ciasto wykładamy do innego naczynia spodem w dół.



No i proszę jakie cudeńko :)



SMACZNEGO

2 komentarze: