TARTA TATIN WG PASCALA
co nam potrzeba:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 20 g cukru
- sól
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki wody
Masa
- 6 dużych soczystych jabłek
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 4 gałki lodów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jak zrobić??
Ja najpierw obieram jabłka, wycinam gniazda nasienne i kroje w plastry.
Następnie do miski wsypuję mąkę, cukier, szczyptę soli, masło w temp. pokojowej i żółtko. Wszystko ucieram i dodaje 2 łyżki wody, po czym wyciągam ciasto, zawijam w folię i wkładam do lodówki.
Do naczynia żaroodpornego dajemy masło, cukier i gotujemy. Karmel przybiera różne formy :)
Na gotowy karmel układamy wcześniej pokrojone jabłka i oprószamy cynamonem
Wszystko podduszamy pod przykryciem jeszcze przez 7 minut.
Podczas podduszania wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy
Tak wyglądają podduszone jabłuszka w karmelu MNIAMI
Na jabłuszka układamy spód ciasta - ciasto będzie się piekło do góry nogami :D
Na środku robimy dziurkę, żeby para miała którędy wylatywać :)
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut termoobieg 190 stopni.
Po upieczeniu ciasto wykładamy do innego naczynia spodem w dół.
No i proszę jakie cudeńko :)
Musi obłednie smakować :D
OdpowiedzUsuńNo i smakuje :)
OdpowiedzUsuń