niedziela, 28 października 2012

PRZEPIS NA BABECZKI Z KONFITURĄ JAGODOWĄ

PRZEPIS NA BABECZKI Z KONFITURĄ JAGODOWĄ

Dzisiaj przedstawię przepis na coś słodkiego. Niektórzy mówią na nie muffinki, niektórzy babeczki, ale wszyscy mają na myśli coś przepysznego na deser.

Oto potrzebne składniki:
-kartonik z babeczkami z konfiturą jagodową Dr. Oetker,
-2 jajka,
-100 ml mleka,
-50 ml oleju.

Opakowanie zawiera:
-364 g mieszanki do wypieku babeczek,
-80 g konfitury,
-12 foremek do wypieku.

Sposób przygotowania:

Na blaszce układamy nasze foremki do babeczek w mniej więcej równych odległościach.

 Mieszankę do wypieku babeczek wsypujemy do miski, dodajemy też jajka, mleko, olej 

i dokładnie miksujemy mikserem 



aż do uzyskania gładkiej konsystencji
Teraz możemy włączyć piekarnik żeby się nagrzewał - nastawiamy na 170 stopni na dwie grzałki, termoobieg

Do foremek nakładamy po jednej łyżce ciasta (mniej więcej do połowy foremki)
następnie odcinamy róg saszetki z konfiturą

i wyciskamy do każdej foremki trochę dżemu.
Później przykrywamy resztą ciasta
i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Podczas gdy babeczki się cudnie rumieniły - ja jadłam sobie ciekawy owoc, zakupiony w Biedronce - Figę indyjską - Opuncję figową. Wygląda ona tak:
Jest to owoc kaktusa :) kłuje- bez rękawic nie podchodzić :)
Owoce słodkie i soczyste spożywane są na surowo, zawierają wiele składników, zwłaszcza wapń, fosfor i witaminę C.Można ich używać do produkcji soków, przetworów, galaretek, itp.
Ja swój owoc obrałam i prezentował się w ten sposób
Jest bardzo dobry, ale ma dużo pestek :P

W moim piekarniku już powoli dochodzą babeczki 

Jak trochę wystygną, należy zdjąć foremki i włożyć do jakiegoś naczynia.

 Tak wyglądają śliczne wyrośnięte babeczki.

A tak wyglądają w środku
Przepysznie


Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz