PRZEPIS NA PIRÓG BIŁGORAJSKI
Proste i smaczne danie wegetariańskie pochodzące z Biłgoraja i okolic. To tradycyjne danie było pieczone na różne święta i uroczystości.
A teraz przejdźmy do przepisu.
Co będzie nam potrzebne:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- 250 ml kwaśnej śmietany,
- 100 g masła,
- 30 g świeżych drożdży (ja użyłam takich w proszku),
- 1 jajo,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka soli.
Farsz:
- 1 szklanka kaszy gryczanej,
- 1 szklanka mleka,
- 500 g ziemniaków,
- 400 g sera białego,
- 1 łyżka masła,
- 2 jaja,
- pieprz,
- sól.
Zabieramy się do pracy
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajo. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Dokładamy miękkie mało, solimy.
Wszystko dokładnie wyrabiamy i zagniatamy.
i odkładamy do wyrośnięcia.
W międzyczasie gotujemy ziemniaki na farsz.
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy.
Biały ser rozgniatamy
Kasze zalewamy szklaną gorącego mleka
i czekamy aż napęcznieje.
Gdy napęcznieje - dodajemy ziemniaki, ser, masło, jajka, sól i pieprz i dokładnie mieszmy do uzyskania jednolitej masy. (warto jest podgrzać masło do formy płynnej wtedy łatwiej połączy się z masą)
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na 5mm grubości placek, na którym rozkładamy masę
zwijamy nasz piróg, a wierzch smarujemy rozbełtanym jajem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 50 minut.
Po upieczeniu nasz piróg prezentuje się bardzo przepysznie :)
Najlepiej smakuje z sosem grzybowym, lub kefirem,
Pychotka
A na koniec mój zimowy krajobraz z za okna
No i dzięcioł :)
Dzięcioł znajduje się w centrum zdjęcia. Poszukajcie, a znajdziecie. Test na spostrzegawczość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz