niedziela, 28 października 2012

PRZEPIS NA PIRÓG BIŁGORAJSKI

PRZEPIS NA PIRÓG BIŁGORAJSKI

Proste i smaczne danie wegetariańskie pochodzące z Biłgoraja i okolic. To tradycyjne danie było pieczone na różne święta i uroczystości. 
A teraz przejdźmy do przepisu.

Co będzie nam potrzebne:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 250 ml kwaśnej śmietany,
  • 100 g masła,
  • 30 g świeżych drożdży (ja użyłam takich w proszku),
  • 1 jajo,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Farsz:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 500 g ziemniaków,
  • 400 g sera białego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 jaja,
  • pieprz,
  • sól.

Zabieramy się do pracy


Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajo. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Dokładamy miękkie mało, solimy.


Wszystko dokładnie wyrabiamy i zagniatamy.
i odkładamy do wyrośnięcia.
W międzyczasie gotujemy ziemniaki na farsz.
 Ugotowane ziemniaki rozgniatamy.
Biały ser rozgniatamy
Kasze zalewamy szklaną gorącego mleka
i czekamy aż napęcznieje.
Gdy napęcznieje - dodajemy ziemniaki, ser, masło, jajka, sól i pieprz i dokładnie mieszmy do uzyskania jednolitej masy. (warto jest podgrzać masło do formy płynnej wtedy łatwiej połączy się z masą)
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na 5mm grubości placek, na którym rozkładamy masę


zwijamy nasz piróg, a wierzch smarujemy rozbełtanym jajem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 50 minut.
Po upieczeniu nasz piróg prezentuje się bardzo przepysznie :)
Najlepiej smakuje z sosem grzybowym, lub kefirem,
Pychotka

A na koniec mój zimowy krajobraz z za okna 
No i dzięcioł :)
Dzięcioł znajduje się w centrum zdjęcia. Poszukajcie, a znajdziecie. Test na spostrzegawczość.

Buziaki i SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz