KLUSECZKI Z KASZY MANNY
Kluseczki takie możemy zjeść na wiele różnych sposobów:
-jako dodatek do dania głównego- zamiast ziemniaków,
-jako dodatek do zup - zamiast makaronu,
- jako słodki podwieczorek.
Co będzie nam potrzebne do stworzenia takiego banalnego dania.
Składniki:
- szklanka kaszy manny,
- kopiasta łyżka masła,
- 1 l wody,
- sól,
- szklanka mąki,
- 2 jaja,
- bułka tarta,
- olej.
Do 1l gotującej się osolonej wody wsypujemy kaszę mannę- cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
Musi mieć konsystencję budyniu. Taką breje wykładamy na blaszkę dość cienko rozsmarowując (około 0,5- 1 cm)
Wstawiamy całość do lodówki. po około godzinie wyciągamy i kroimy tak jak kopytka.
W międzyczasie podgrzewamy na patelni olej
Nasze kluseczki obtaczamy najpierw w mące, później w jajku, bułce tartej a później smażymy na patelni na złocisty kolor.
Teraz tylko wykładamy na talerz i zajadamy się cudnym deserkiem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz