PLACEK DROŻDŻOWY Z KRUSZONKĄ
Co potrzebujemy:
Ciasto
- 10 dag drożdży,
- szklanka mleka,
- kostka masła,
- szklanka cukru pudru,
- 2 duże cukry waniliowe,
- 4 jaja,
- sól,
- 4,5 szklanki mąki,
- bakalie,
- papier do pieczenia
Kruszonka
- 1,2 kostki masła,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 3/4 szklanki mąki,
- cukier waniliowy.
Do miski wrzucamy drożdże,
dodajemy letnie mleko, cukier, cukier waniliowy i wszysko mieszmay
następnie dodajemy roztopiony tłuszcz i jajka i wszystko znów dokładnie mieszamy
Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ja już nam ciasto wyrośnie dodajemy mąkę, sól, bakalie wszystko mieszamy i wylewamy do firmy wyłożonej papierem pieczeniowym.
Następnie robimy kruszonkę. Do miski dajemy masło, cukier, cukier waniliowy, mąkę i wyrabiamy palcami kruszonkę, a później posypujemy nią nasze ciasto.
Nasze ciasto wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy 50 minut.
Moja kruszonka gdzieś zaginęła w akcji :) ale i tak jest pyszne.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz