czwartek, 1 listopada 2012

Przepis na placek drożdżowy z kruszonką

PLACEK DROŻDŻOWY Z KRUSZONKĄ


Co potrzebujemy:

Ciasto

  • 10 dag drożdży,
  • szklanka mleka,
  • kostka masła,
  • szklanka cukru pudru,
  • 2 duże cukry waniliowe,
  • 4 jaja,
  • sól,
  • 4,5 szklanki mąki,
  • bakalie,
  • papier do pieczenia
Kruszonka
  • 1,2 kostki masła,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • cukier waniliowy.

Do miski wrzucamy drożdże, 


dodajemy letnie mleko, cukier, cukier waniliowy i wszysko mieszmay


 następnie dodajemy roztopiony tłuszcz i jajka i wszystko znów dokładnie mieszamy

Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ja już nam ciasto wyrośnie dodajemy mąkę, sól, bakalie wszystko mieszamy i wylewamy do firmy wyłożonej papierem pieczeniowym.

Następnie robimy kruszonkę. Do miski dajemy masło, cukier, cukier waniliowy,  mąkę i wyrabiamy palcami kruszonkę, a później posypujemy nią nasze ciasto.


Nasze ciasto wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy 50 minut.


Moja kruszonka gdzieś zaginęła w akcji :) ale i tak jest pyszne.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz