ŻEBERKA Z PLACKAMI GRYCZANYMI
Witam i zapraszam do zasmakowania w żeberkach z pysznymi plackami gryczanymi z sosikiem.
Co będzie nam potrzebne
- 1 kg żeberek,
- margaryna,
- kostka pieczeniowa,
- cebula,
- kasza gryczana 3 woreczki,
- 4 jaja,
- 2 szklanki mąki,
- proszek do pieczenia,
- olej,
- sól, pieprz do smaku.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki margaryny, żeberka kroimy na kawałki. Kawałki układamy na patelni dodajemy pokrojoną cebulę i kostkę pieczeniową, następnie doprawiamy pieprzem i solą. Do patelni dolewamy wodę i całość zapiekamy
W miedzy czasie, gdy nasze żeberka się smażą My gotujemy kaszę gryczaną w osolonej wodzie przez 15 minut pod przykryciem.
Gdy kasza już się ugotuje odlewamy wodę i przepłukujemy ją zimną wodą. Wyjmujemy z woreczków i studzimy.
Do kaszy dodajemy jaja, mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz i całość mieszamy - jeśli masa rozpada się należy dodać parę łyżek wody.
Konsystencja musi być taka
Nasze żeberka pięknie sieę rumienią
widzicie ten cudny sosik mmmm... |
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na złocisty kolor.
i obiadek możemy już podawać :) pokroimy tylko pomidorki, papryczkę i oto co uzyskujemy
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz