czwartek, 1 listopada 2012

Przepis na żeberka

ŻEBERKA Z PLACKAMI GRYCZANYMI


Witam i zapraszam do zasmakowania w żeberkach z pysznymi plackami gryczanymi z sosikiem.

Co będzie nam potrzebne

  •  1 kg żeberek,
  • margaryna,
  • kostka pieczeniowa,
  • cebula,
  • kasza gryczana 3 woreczki,
  • 4 jaja,
  • 2 szklanki mąki,
  • proszek do pieczenia,
  • olej,
  • sól, pieprz do smaku.


Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki margaryny, żeberka kroimy na kawałki. Kawałki układamy na patelni dodajemy pokrojoną cebulę i kostkę pieczeniową, następnie doprawiamy pieprzem i solą. Do patelni dolewamy wodę i całość zapiekamy



W miedzy czasie, gdy nasze żeberka się smażą My gotujemy kaszę gryczaną w osolonej wodzie przez 15 minut pod przykryciem. 


Gdy kasza już się ugotuje odlewamy wodę i przepłukujemy ją zimną wodą. Wyjmujemy z woreczków i studzimy.



Do kaszy dodajemy jaja, mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz i całość mieszamy - jeśli masa rozpada się  należy dodać parę łyżek wody.

Konsystencja musi być taka


Nasze żeberka pięknie sieę rumienią


widzicie ten cudny sosik  mmmm...

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na złocisty kolor.


 
i obiadek możemy już podawać :) pokroimy tylko pomidorki, papryczkę i oto co uzyskujemy


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz