środa, 7 listopada 2012

Recenzja Zielona Herbata


ZIELONA HERBATA HERBAPOL



Zielona herbata:

Zieloną herbatę zaczęto spożywać w Chinach, ok. 4000 lat temu. Była ona używana jako tradycyjne lekarstwo w Chinach, Japonii, Indiach i Tajlandii. Stosowana przy większości dolegliwości, a także przy tamowaniu krwawienia, kontroli temperatury ciała oraz wspomaganiu trawienia.
W roku 1191 mnich buddyjski  Eisai napisał Kissa Yojoki (Księgę Herbaty), w której przedstawił pozytywny wpływ zielonej herbaty na pięć najważniejszych ludzkich organów, zwłaszcza na serce. Napisał, że picie zielonej herbaty zaspokaja pragnienie i wspomaga usuwanie efektów picia alkoholu; działa stymulacyjnie; pomaga przy problemach trawiennych oraz w leczeniu choroby beri-beri; zapobiega zmęczeniu; działa moczopędnie.
W części pierwszej opisał kształt liścia i pąków herbaty oraz metodę jej uprawy i przetwarzania. W części drugiej księga zajmuje się tym, jak stosować zieloną herbatę przy poszczególnych dolegliwościach.

Wykazano, że spożycie zielonej herbaty powoduje zwiększenie spalania tkanki tłuszczowej podczas spoczynku oraz zapobiega otyłości, poprawia także wrażliwość na insulinę u myszy. W czasie badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Birmingham wykazano, że przeciętny poziom spalania tłuszczu po zażyciu ekstraktu zielonej herbaty był o 17% większy niż po zażyciu placebo. Także proporcja energii ze spalania tłuszczu do całkowitej energii wytwarzanej przez organizm była po zażyciu ekstraktu większa o podobny procent. To sugeruje, że spożycie ekstraktu zielonej herbaty nie tylko zwiększa spalanie tłuszczu podczas średnio intensywnych ćwiczeń, ale również poprawia wrażliwość na insulinę i tolerancję glukozy u zdrowych młodych ludzi.

Do przygotowania filiżanki napoju wystarczy jedna mała łyżeczka zielonej herbaty. W przypadku herbat o wysokiej jakości, jak Gyokuro, można użyć więcej listków. Temperatura parzenia waha się w zależności od rodzaju zielonej herbaty, ale najczęściej jest to między 80 °C a 90 °C, a czas parzenia powinien wynosić od 2 do 3 minut. Najniższa temperatura zaparzania nie powinna być niższa niż 60 °C do 65 °C, a najkrótszy czas parzenia nie powinien być krótszy niż 120 sekund. Generalnie, im lepsza jakość liści, tym krótszy czas zaparzania. Zaparzanie zbyt gorącą wodą lub zbyt długie parzenie będzie skutkowało gorzkim smakiem. Liście wysokiej jakości można parzyć dwu- lub trzykrotnie. Według chińskich znawców po pierwszym zaparzeniu (w temperaturze ok. 90 stopni) herbatę należy wylać, i wypić dopiero drugą, parzoną w temperaturze około 60-85 stopni. Mówi się bowiem, że pierwsze zaparzenie obmywa liście z wszelkich toksyn, które się z nich wydobywają lub znajdują na ich powierzchni. [materiały czerpałam z]

Co pisze producent;




Opakowanie:



Opakowanie to papierowy kartonik , w środku z plastikowa torebka z 90 g zielonej herbaty liściastej.


Zapach/Konsystencja:

Cytrynowy/suche liście zielonej herbaty i suszona cytryna

Objętość/Cena: 
80 g/ około 5 zł

Dostępność:
Dostępny w Rossmannie, Almie i innych sklepach spożywczych

Wydajność:
Bardzo dobra, wystarczy jedna łyżeczka na jedną herbatę.

 Moja ocena:

5/5  Bardzo dobra herbata - najlepsza jaką piłam. Jest to zielona herbata z cytryną, która smakuje zupełnie inaczej niż herbata czarna i inaczej niż zielona w saszetkach... to zupełnie inny smak, ale i o niebo lepszy. Ja piję z 2 łyżeczkami cukru. Zielone liście zalewam przegotowaną, ale lekko ostudzoną wodą i czekam aż liski się rozwiną. Tak przygotowany napar piję z przyjemnością. Ma właściwości lecznicze, zawiera dużo antyoksydantów przeciwutleniaczy - czego chcieć więcej??!!
Nie dość że "leczy" i wspomaga spalanie tłuszczu to jeszcze jest bardzo dobra, wręcz pyszna. mmmm.....


Plusy:
-zapach,
-smak,
-cena,
-wydajność

Minusy:
-brak



 POLECAM Z CAŁEGO SERCA

1 komentarz: